ЦДХН представља: др Наталијa Јермолаев

Др Наталија Јермолаев (Natalia Ermolaev) са Колумбијског универзитета у Њу Јорку је гостујући истраживач Центра за дигиталне хуманистичке науке у Београду и сарадник на пројектима Транспоетика и Реклаказа.ла.

Наталија Јермолаев (Natalia Ermolaev) је докторирала на Одсеку за словенске језике и књижевности на Колумбијском универзитету (Columbia University) у Њу Јорку у мају 2010.

У својству гостујућег истраживача београдског Центра за дигиталне хуманистичке науке, учествовала је у изради концепције и разраде пројекта Реклаказа.ла, чији је циљ био да приближи Вуков Српски рјечник новим генерацијама читалаца преко употребе друштвених мрежа као што су Фејсбук и Твитер. Пројекат данас прати преко 23,000 људи.

„Реклаказа.ла је показала да је могуће направити искорак из академског у популарни дискурс и заинтересовати велики број људи за тему као што је архаична лексика” — рекла је др Јермолаев.

Др Јермолаев, која је радила као асистент за босански, српски и хрватски на Колумбијском универзитету, већ више година сарађује са ЦДХН-ом на пројекту Транспоетика (дигитална платформа за српски језик и књижевност).

„Транспоетика је заиста јединствени пројекат, чија важност превазилази границе србистике и славистике уопште” — рекла је др Јермолаев.

Као гостујући истраживач ЦДХН-а, др Јермолаев је учествовала у раду Европске летње школе „Култура и технологија” на Универзитету у Лајпцигу (јули 2010) и похађала радионицу „Стварање дигиталних издања”.

Уз техничку подршку ЦДХН-а, др Јермолаев тренутно припрема свој нови пројекат — „Дигиталну библиографију прве декаде Вестника, 1924-1934” чији је циљ дигитализација ретких примерака руског емигрантског часописа „Вестник русского христианского движения”.