Добро дошли на вебсајт ЦДХН-а

Као примерни производ деконструктивистичког дискурса -- и економске кризе -- Центар за дигиталне хуманистичке науке је децентрисан, виртуалан, у потрази за својим сопственим гравитационим пољем. Али, то не значи и без сопственог трага.

На овом мрежном месту ћете моћи да сазнате више о плановима и активностима Центра, о пројекту Транспоетика и другим иницијативама ЦДХН-а, као и о нашим напорима да се у Србији започне са разрадом озбиљне стратегије развоја дигиталних хуманистичких наука.

Сајт ћемо користити да укажемо и на неке битне трендове у развоју хуманистичког рачунарства, као и да представимо успшене пројекте на овом пољу.

Надам се да ће временом постати јасно зашто су Србији потребне дигиталне хуманистичке науке и зашто је питање хуманистичког рачунарства питање не само алатки, него и метода, т.ј. начина на који се постављамо према тексту, слици и звуку у време дигиталне хипертрофије.

Технологија нам пружа низ могућности али и захтева од нас да преузмемо одговорност за нове модусе изражавања, нове друштвене конструкте и видове међусобних односа. Уколико се хуманистичке науке у Србији не позабаве питањем технологије, прети им опасност од даље маргинализације и анонимизације у међународном контексту.

Сарадници Центра и ја лично ћемо бити изузетно задовољан ако наш вебсајт да̑ макар мали допринос актуализовању теме хуманистичког рачунарства у Србији.